Vilka tjänar på ett bra laxfiske i Vänern…?

Ja frågan kanske ska ställas tvärtom? Vem TJÄNAR INTE på ett bra laxfiske i Vänern? Har vi råd med att inte ta tillvara de värdefulla intäkter som ett bra laxfiske i Vänern skapar? Svaret är enkelt; NEJ det finns enbart vinnare och inga förlorare. Men det finns ju alltid några som vinner extra mycket på ett attraktivt laxfiske i Vänern! Vi listar de grupperna här nedan:


Kommunerna runt Vänern

De kommuner som har ”strandrätt” runt Vänern är Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Gullspång, Mariestad, Lidköping, Götene, Grästorp, Vänersborg, Mellerud, Åmål, Säffle och Grums kommuner. Här har vi solklara vinnare där det ”tickar in” sköna och värdefulla intäkter inom främst besöksnäringen men även inom övrigt näringsliv. Ett attraktivt laxfiske ger människor en anledning att resa! I samband med detta skapas andra tjänster inom t.ex. guideverksamhet, övernattningar, restaurangbesök, inköp i butiker, drivmedel m.m. En positiv ”snöbollseffekt” rullas igång som ger klirr i kassan!

Resultatet blir att hela attraktionsnivån höjs! Särskilt påtagligt i de kommuner som har en tydlig strategi inom besöksnäringen. Som extra ”grädde på moset” visar flera studier att i slutänden väljer en del tillfälliga besökare att köpa sommarbostad eller t.o.m. flytta permanent till dessa platser!

Turistföretagen

Sportfiskeguider, restauranger, hotell, uthyrningsstugor plus övriga tjänster och varor som kan ”paketeras” ihop med Laxfiske!

Båtbranschen

I dagsläget finns både marinor och båttillverkare runt Vänern. Vissa båttillverkare har även specialiserat sig på trolling- och sportfiskebåtar!

Redskapsbranschen

”Laxtrolling Vänern” är sedan många år tillbaka ett begrepp inom sportfiskebranschen och Vänern har drivit på utvecklingen inom främst trolling. Utan Vänern är det tveksamt om utvecklingen varit där den är idag!

+ många fler vinnare

För det lokala näringslivet skapar Laxfisket naturliga tillfällen för representation och personalaktiviteter! Ett bra laxfiske skapar ett ”aktivt frilufts- och föreningsliv för närboende med positiva hälsoeffekter! Ett bra laxfiske skapar jobb inom yrkesfisket samt inom småskalig förädlingsprocess för rökerier m.m. Ett bra laxfiske skapar omsättning för drivmedel m.m.

DESSUTOM… ger ett bra lax- och öringfiske värdefulla intäkter utanför den traditionella ”sommarsäsongen”!